In articolul de azi vă vom prezenta un mic proiect DIY ușor de făcut și care nu necesita prea multe scule sau materiale speciale .
Vom avea nevoie de un flex cu o pânză de debitat și una de slefuit, o bormașină cu un spiral de 6 sau apropiat, un echer, și bine-nteles un aparat de sudura, că tot este despre sudura acest site. Aparatul poate fi unul cu electrozi (costul unui astfel de aparat incepe de pe la 3-400lei în sus, sau un aparat mig-mag cu sârmă, iar aceste poate fi cu sârmă flux, unde nu vom avea nevoie de o butelie de gaz, și aici preturile sunt chiar accesibile ținând cont de cate putem face cu un aparat de genul in garajul sau atelierul nostru)
Materiale necesare:
Noi am folosit o țeavă rectangulara 60*40*1.5mm, de aprox 30cm lungime(asta a fost la îndemână și s-a dovedit a fi foarte bine proporționată), 2 bucăți de tabla sau platband(in cazul nostru) de 10cm lungime și 6cm lățime, și am mai folosit o bucată de tabla cu perforații pătrate de 10*10mm, cu grosimea de 1mm
Și ne-am apucat de treabă,
Am debitat țeava noastră 60*40*1.5mm la dimensiunea dorita, am trasat 2 puncte centrale la 5cm de extremități, am folosit bormașina cu burghiul ptr a da cele 2 gauri pentru a putea avea un finisaj frumos când vom debita cele 2 laterale cu flexul
Pe liniile semnate am debitat cu flexul și panza ( in cazul nostru am folosit o pânză cu grosime de 1mm) și ne-a rezultat o fanta cu lățime de 6mm, care va fi fanta pe unde va arde flacăra noastră.
Atenție: păstrează bagheta care va cădea, ne va folosi că și mâner ptr „capacul” care-l vom confecționa ptr a opri flacara
Următorul pas este sa acoperim capetele țevii noastre, cu cele 2 bucăți de tabla sau platband de 10*6cm.
Inițial am sudat in puncte lateralele pentru a fi siguri că sunt aliniate și sunt pe poziție pentru a putea și sudate final
Îți recomand cate un punct de sudura (aft ) pe fiecare laterala și partea de sus, pentru că atunci când vei incepe să sudezi metalul se va dilata de la temperatura, iar astfel va sta în poziție fixă până vei termina sudura pe toate cele 4 laturi (că trebui sudat pe toate cele 4laturi, ermetic pentru a nu pierde lichid – DACA nu ai experiența în sudura îți recomand înainte să umpli recipientul cu bioetanol sa faci o probă cu apa, sa fii sigur că nu există pori sau porțiuni unde exista scurgeri .
Am sudat cele 4 laturi ale fiecărei extremități, urmează să folosim flex ul cu discul de șlefuit (disc lamelar – poate fi granulație 40 sau 80 ) pentru a oferi un finisaj frumos părților vizile, cele 2 laterale și partea de sus, partea inferioara o poți lăsa nefinisata, chiar daca sudura ta nu este una tocmai perfecta deoarece aceasta nu va fi vizibila.
Acum că avem mini șemineul noștru gata, am folosit tabla cu perforații pătrate pentru a oferi și un aspect vizual plăcut proiectului nostru. Am tăiat tabla cu 4mm mai mare decât rezervorul nostru pe lățime, pentru a putea suda pe spatele acesteia, sa nu avem suduzi vizibile din fata, iar ca și design final va las pe voi să alegeți dacă veți alege că tabla decorativa sa fie până jos, sau până la baza rezervorului cum este in cazul nostru. Lasa-ne opinia ta într-un comentariu.
Proiectul nostru, fiind unul micuț, a fost vopsit in alb, cu vopsea la spray rezistenta la temperaturi de aprox 800 grade celsius, care se găsește pe la majoritatea magazinelor de bricolaj.
Mulțumim pentru lectură, sperăm că a fost una interesanta, că ți-am captat interesul pentru aceasta „îndeletnicire” și poate, de ce nu sa pui in practica micile noastre proiecte.
Video curând!!
Lasa-ne in comentarii părerea ta, și ce proiect ai vrea sa vezi mai departe
Un proiect extrem de interesant. Mulțumesc ptr idee.
Tudor