Sudura TIG

Bine ați venit în universul fascinant al sudurii TIG (Tungsten Inert Gas), o tehnică rafinată și precisă care a captivat industria metalurgică. Vă invităm să descoperiți echipamentele esențiale, procesul meticulos și avantajele incontestabile ale sudurii TIG.

Echipamentele Necesare: Sudura TIG necesită echipamente specializate pentru a asigura o execuție precisă și controlată. Elementele cheie includ:

 • Sursa de Curent TIG: Generatoarele de curent TIG oferă reglaje precise pentru a se potrivi cerințelor de sudură.
 • Electrod de Tungsten: Electrozii de tungsten sunt folosiți pentru a genera arc electric și sunt rezistenți la temperaturi ridicate.
 • Gaz de Protecție: Un gaz inerțial (de exemplu, argon) este utilizat pentru a proteja sudura de contaminanți atmosferici.
 • Manometru și Regulator de Gaz: Aceste componente controlează debitul gazului de protecție.
 • Masă de Împământare și Clește pentru Electrozi: Pentru a asigura o conexiune solidă între piesa de lucru și sursa de curent.

Procesul de Execuție: Sudura TIG implică următorii pași esențiali:

 1. Pregătirea Materialelor: Suprafețele de sudură trebuie să fie curate și degresate pentru a obține o legătură solidă.
 2. Selectarea Electrozilor: Electrozi din tungsten cu diametru și compoziție adecvată sunt aleși în funcție de materialul și grosimea piesei de lucru.
 3. Alegerea Reglajelor: Curentul, viteza de sudură și fluxul de gaz sunt setate în funcție de specificațiile lucrării.
 4. Inițierea Arcului: Prin atingerea electrozului de piesa de lucru și retragerea rapidă, se generează arc electric controlat.
 5. Depunerea Materialului de Umplutură: Dacă este necesar, sârma de umplutură este adăugată pentru a completa spațiul dintre piese.
 6. Controlul Mișcării: Sudorul menține arcul și controlează mișcarea electrozilor și a sârmei de umplutură pentru a asigura uniformitatea și precizia sudurii.
 7. Gaz de Protecție: Gazul de protecție curăță zona de sudură de impurități și previne oxidarea.

Avantaje:

 • Precizie: Sudura TIG permite controlul extrem de precis al arcului, ceea ce este esențial pentru lucrări delicate sau cu cerințe stricte.
 • Calitate Estetică: Sudura TIG produce cusături curate, fără stropi sau zgârieturi, ceea ce este ideal pentru aplicațiile vizibile.
 • Versatilitate: Poate fi utilizată pe o gamă largă de metale, inclusiv aliajele de înaltă performanță.
 • Fuziune Redusă: Datorită folosirii surselor de căldură concentrate, zona afectată termic este mai mică comparativ cu alte metode de sudură.

Dezavantaje:

 • Viteză Redusă: Sudura TIG este mai lentă în comparație cu alte metode de sudură, ceea ce poate crește timpul necesar pentru finalizarea proiectului.
 • Necesită Măiestrie: Tehnica necesită pricepere și pregătire considerabile, ceea ce poate fi dificil pentru începători.
 • Cost Mai Ridicat: Echipamentele necesare pentru sudura TIG pot fi mai costisitoare comparativ cu alte metode.

În concluzie, sudura TIG rămâne un adevărat artizanat în industria sudurii, oferind o combinație unică de precizie, calitate și versatilitate. Alegând această tehnică, vă angajați într-o călătorie de perfecționare în creația de conexiuni metalice durabile și estetice.

Spune-ne parerea ta