Tehnici de sudura

Din păcate, nu există un singur proces de sudare adecvat pentru toate aplicațiile, așadar, să începem cu o imagine de ansamblu a tehnicilor de bază și să evidențiem avantajele si dezavantajele fiecăreia. Acest lucru vă va ajuta să luati decizia corecta asupra procedeului de sudura cel mai indicat pentru proiectele voastre.

Cele mai frecvente procese de sudare sunt MMA, MIG SI TIG. Fiecare proces are beneficiile și limitările sale și este mai potrivit pentru anumite aplicații. Nu există o abordare „unică pentru toate”.

MMA

Acronimul MMA vinde din engleza de la “manual metal arc” (welding) si se traduce prin “sudura manuala cu ajutorul arcului electric” .

Daca ati invatat sa sudati cu ani in urma, cu siguranta acest procedeu de sudura va este unul foarte cunoscut.Acest procedeu a fost si este unul dintre cele mai populare procedee pentru majoritatea nevoilor de sudura. Aceast tip de sudura are ca principiu de functionare urmatorul: caldura necesara procesului se obţine cu ajutorul unui arc electric. Arcul electric se produce între electrodul învelit si materialul ce urmeaza a fi sudat. În zona unde se produce arcul electric, se degaja  o cantitate mare de caldura ce produce topirea locala a electrodului (materialul de adaos) şi a piesei de sudat (materialul de baza). Stabilitatea arcului, adâncimea de penetrare, rata de depunere a metalului și capacitatea de poziționare sunt puternic influențate de compoziția chimică a stratului de flux de pe electrod.

Acest tip de sudura poate fi folosit la interior, la exterior ia aer liber. Este eficient in sudura majoritatii tipurilor de metale la un cost foarte avantajos fata de alte procedee de sudura.Cu toate acestea, această metodă este limitată de grosimea materialului ce urmeaza a fi sudat, necesită schimbarea frecventă a electrodului, produce o zgura semnificativă și necesită curățarea sudurilor la finalizare. Sudarea cu electrod este, de asemenea, mai dificil de învățat și utilizat, în special capacitatea de a porni și de a menține un arc. Sudura cu arc sunt disponibila în AC, DC sau AC / DC, AC fiind cea mai economică.

MIG/MAG


Sudură MIG / Sudură cu arc metalic cu gaz – Sudorii MIG folosesc un electrod fuzibil cu sârmă pe o bobină care este alimentată automat la o viteză preselectată constantă. Arcul, creat de un curent electric între metalul de bază și sârmă, topește firul și se unește cu baza, gazul protejeaza baia de metal topit de atmosfera (oxigen, apa, alte elemente care pot influenta caracteristicile cordonului de sudura), producând o sudură de înaltă rezistență, cu aspect deosebit și fara a fi nevoie de curatare prea multa.

Un aparat de sudura MIG/ MAG topeste un fir metalic pentru a uni doua suprafete, iar cordonul de sudura este protejat cu ajutorul unui gaz inert – MIG, sau activ – MAG. Sudarea MIG este curată, ușoară și poate fi folosită pe metale subțiri sau mai groase. Similar cu sudarea MIG, sudarea cu arc cu flux (FCAW) * este un proces de alimentare cu sârmă, dar diferă prin faptul că sudarea cu sarma flux nu necesită un gaz de protectie, sârmă flux este utilizată pentru a proteja arcul de contaminare. Aceasta este o abordare simplă și eficientă de sudare, în special atunci când sudați în aer liber, în condiții de vânt sau pe materiale murdare. Procesul este utilizat pe scară largă în construcții datorită vitezei sale ridicate de sudare și a portabilității. Atât sudarea cu MIG, cât și cea cu flux sunt ușor de învățat și pot crea suduri extrem de curate pe oțel, aluminiu și inox. Ambele procese au capacitatea de a suda materiale la fel de subțiri .

Prin sudura MIG/MAG poti suda materiale metalice cu o grosime de peste 0,4 mm si nu exista o limita maxima. Este important ca atunci cand sudezi piese mai groase de 6 mm, acestea sa fie sanfrenate. Unghiul sanfrenului se incadreaza in general intre 20 grade si 35 grade.

Comparativ cu sudura MMA acest tip presupune o investitie mai mare, este recomandat sa utilizezi acest aparat in spatii ventilate din interior, pentru a reduce riscul de aparitie a defectelor in cordonul de sudura datorita curentilor de aer din exterior. Fluxul de gaz utilizat pentru protectia baii de metal depus si fumul rezultat din procesul de sudare trebuie eliminat cu ajutorul ventilatiei pentru a asigura protectia sudorului.

TIG/WIG

Sudare TIG (Tungsten Inert Gas) sau WIG (Wolfram Inert Gas) – Procedeul de sudare TIG se distinge prin calitatea ridicată și un frumos aspect vizual al cordoanelor de sudură. În ciuda acestor lucruri, acest procedeu este delicat de implementat într-o firmă care nu a mai utilizat în trecut un astfel de procedeu de sudare, deoarece necesită sudori cu o foarte bună îndemânare și de asemenea o plajă largă de cunoștințe despre procedeul în sine, despre variabilele care îl influențează, despre alegerea corectă a echipamentelor de sudare și a accesoriilor acestora, precum și despre alegerea și setarea corectă a parametrilor de lucru.

Sudarea TIG este un proces de sudare cu arc care folosește un electrod de consum de wolfram pentru a produce sudura. Zona de sudură este protejată de contaminarea atmosferică printr-un gaz de ecranare (de obicei argon) și un metal de umplere, deși unele suduri, cunoscute sub numele de suduri autogene, nu o necesită. O sursă de alimentare cu curent constant produce energie care este condusă de-a lungul arcului printr-o coloană de gaze puternic ionizate și vapori metalici cunoscuți ca plasmă. Sudarea TIG este cel mai frecvent folosită pentru a suda secțiuni subțiri din oțel aliat, oțel inoxidabil și metale neferoase, cum ar fi aluminiu, magneziu și aliaje de cupru. Procesul oferă operatorului un control mai mare asupra sudurii decât alte procese de sudare, permițând suduri puternice și de înaltă calitate. Sudarea TIG este relativ mai complexă și dificil de stăpânit decât alte procese și este semnificativ mai lent.

Spune-ne parerea ta